Tuesday 26 March 2013

SALATKA Z GOTOWANYCH BURACZKOW Z SERKIEM TOFU

Wczoraj zrobilam salatke, ktora podgladnelam z magazynu Asda. Niestety nie potrafie podac numeru magazynu, poniewaz zawsze wydzieram kartki z przepisami a reszte idzie na makulature. Przepis jest wegetarianski wiec go troche zmodyfikowalam na potrzeby kuchni weganskiej.

SKLADNIKI:
SOS:
garstka nasion slonecznika
2 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzka cider vinegar (vinegar to ocet ale nie mam pojecia jaki zamiennik tego jest w Polsce)
1 lyzka miodu
2 lyzki tahini (mozna dac ciut mniej), w orginalnym przepisie byla musztarda ale nie bylam pewna czy musztarda jest weganska. Tahini spisalo sie jako zamiennik znakomicie, pomimo, ze jednak to inny smak.
sos sojowy opcjonalnie

SALATKA:
300g ugotowanych burakow
2 jablka
3 pedy naciowego selera 
ser silken feta (w orginalnym przepisie byl ser feta)



PRZYGOTOWANIE:
Na patelni podprazamy nasiona slonecznika, na malym ogniu aby nie przypalic. Odstawiamy na bok. Teraz przygotowujemy sos: wszystkie skladniki sosu mieszamy ze soba na gladka paste i dodajemy pokrojony w kostke ser tofu aby przesiakl smakami, mozna dodac sosu sojowego.
Kroimy buraczki, jablka nieobrane oraz seler i wszystko razem mieszamy delikatnie z nasionami slonecznika, z sosem i serkiem tofu tak aby serek za bardzo sie nie rozciapal.
Podawac z tostami.

Buraczki sa bardzo zdrowe poniewaz zawieraja duzo witaminy C i B1 oraz wapno, magnez, potas.

Smacznego : )

No comments:

Post a Comment